diumenge, 5 de febrer del 2012

Polítics escabrosos






En un bloc de recursos per l'escriptura he trobat una recomanació ben curiosa: no escriure sobre política perquè és un tema escabrós. Entenc que un text que únicament tracti de temes polítics pot ser avorrit per molts lectors i lectores que no hi estiguin especialment interessats però la qualificació d'aquesta  ciència social com a "escabrosa" m'ha sobtat i m'ha fet reflexionar.  

És interessant com canvien els judicis sobre el què és escabrós i el que no ho és. Avui dia, per exemple, no ho és el sexe, ni la violència, ni la malaltia, ni la mort. Però la política sí. I és que la desvalorització d'aquesta professió és tan gran que moltes persones l'associen a la mentira, el frau i, sobretot, a l'abús.

Sens dubte la crisi econòmica ha accentuat la mala reputació dels polítics però, de fet, el seu instrument essencial segueix essent la retòrica, disciplina que va nèixer en la Grècia clàssica i que consisteix a utilitzar el llenguatge amb finalitat persuasiva i estètica alhora.  El problema és que els polítics d'avui dia no saben usar-la i, alternativament, ens intenten convèncer amb mentires, insults i crítiques als seus oponents. Però l'objectiu final continua essent convèncer'ns que tenen la raó.

Què ha canviat, doncs? L'época? La retòrica? Els coneixements i la formació dels ciutadans i ciutadanes?

Per si de cas, com que vull que continueu llegint els meus textos,  us indico dos enllaços a articles relacionats i prometo (intentar) no escriure més sobre política.


http://relatsdelbalco.blogspot.com/2012/02/no-es-daquest-mon.html

http://relatsdelbalco.blogspot.com/2012/02/recomanacions-per-silenciar-la.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada