dilluns, 22 de juliol del 2013

Balcons de llibertat. Pere Torra Pla/ Marçal Morell Torra

Navegant per internet he trobat aquesta pàgina web. Potser ja coneixíeu el text, escrit un dia abans de la gran manifestació de l'any passat. Sigui com sigui, no puc deixar de transcriure'l al blog. 



Per a què serveix un balcó?

Sembla que els balcons es van concebre per mirar a fora des de dins, però avui es fan servir també per ser mirat a dins, des de fora; ben endins, al cor dels habitants de l’immoble. A Barcelona, avui els balcons serveixen per a expressar desigs o per mostrar la identitat dels que viuen dins l’edifici.

En altre temps els balcons també havien servit per al diàleg dels amants. Quan parlem de balcons de seguida pensem en la trobada entre Romeu i Julieta, ella dalt del balcó, mostrant-se lluminosa a l’amant furtiu, parlant-li d’esquena a la família repressora; ell a baix, massa lluny de l’estimada. Romeu, a més d’enlluernat per la bellesa de Julieta, encegat de desig, també havia de fer l’esforç de mirar enlaire.

El compromís dalt del balcó no és inferior que a peu de carrer, però la democràcia, des dels grecs, necessita el carrer, la plaça, l’àgora. Convé baixar els anhels del balcó perquè, a més, des del carrer mirar els balcons castiga les cervicals.

Ah, Barcelona! Podria ser la ciutat de mil-i-un balcons. Hi són diversos, els balcons, les tribunes, les finestres i altres obertures… com són diversos els anhels de les persones que viuen als pisos i les cases.

L’expressió dels anhels, dels desigs, de la voluntat de millorar la realitat sols és possible si hi ha llibertat. Cal que la llibertat, la baixem al carrer, encara que també l’exhibim als balcons. Doncs això, balcons de llibertat.

Barcelona, 10 de setembre de 2012

Text: Pere Torra Pla
Fotografia: Marçal Morell Torra

12 comentaris:

  1. Doncs a mi el meu balcó em fa una mica de mal rotllo, quan miro cap avall tinc la sensació de que em voldria llançar-me avall :S

    ResponElimina
  2. M'ha agradat que recuperessis aquest text de l'any passat!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. La veritat és que jo l'he descobert aquest any, l'any passat devia estar a la parra!

      Elimina
  3. Moltes estalades al balcó, símbol de la voluntat d'independència d'una gent, dóna un aire de lluita d'un poble per la seva llibertat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, però, com diu el poema, cal traslladar la lluita al carrer

      Elimina
  4. des de l'any 2007 i sense interrupció la senyera independent oneja a casa meva.....i no la penso treure de moment, només la vaig canviant quan els colors ho demanen

    ResponElimina
    Respostes
    1. A casa també hi és. La traurem quan ja no sigui necessària.

      Elimina
  5. Balcons o finestres, tot és útil per al nostre somni.

    ResponElimina
  6. Ui, això més que un balcó és tota una façana, la que recobreix aquesta estelada...M'agrada, es deu veure de ben lluny.
    Bona nit.

    ResponElimina