dimarts, 26 de març del 2013

Sobre la vellesa activa


Darrerament els polítics s’omplen la boca amb la desafortunada expressió “vellesa activa”. Dic desafortunada no perquè cregui que la gent gran no pot fer moltes coses sinó perquè aquesta expressió, en mans de desaprensius, s’ha convertit en un aforisme de treballar fins la mort.

És cert que moltes persones, quan arriben a l’edat de jubilar-se, gaudeixen d’ un estat físic i intel·lectual més semblant  a les de 50 anys que a les de 85. Són plenament capaces i productives però són bandejades del mercat laboral només pel fet d’haver assolit l’edat establerta. Per això recentment s’han aprovat lleis per incentivar que aquestes persones segueixin treballant fins passada l’edat de jubilació.

Només d’aquí un temps podrem esbrinar si aquestes mesures han resultat efectives o si, tan de bo m’equivoqui, només han servit per reduir les possibilitats de moltes persones de cobrar una pensió que els permeti afrontar la vellesa amb tranquil·litat.
Sigui com sigui, cal garantir que aquells individus que, pel motiu que sigui, tenen la necessitat de jubilar-se puguin fer-ho sense quedar exposats a  penúries innecessàries ni despropòsits.

Si després escullen viatjar, anar al teatre, aprendre a tocar un instrument o continuar treballant podrem dir que gaudeixen d'una vellesa activa. I molts de nosaltres ens alegrarem de tenir-los una mica d'enveja.


 

7 comentaris:

  1. Dec baixar de l'hort, perquè no havia sentit aquesta expressió, però em sembla un eufemisme força malintencionat amb els temps que corren.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Em sembla que és precisament pels temps que corren que s'atreveixen a utilitzar-lo.

      Elimina
  2. Doncs ja poden explicar bé la lletra petita d'aquesta "vellesa activa", perquè m'agradaria saber com s'ho faran els pobres iaios de 70 ó 80 anys per aguantar el que suposa les jornades de 8 hores diàries i, sobretot, en segons quines feines.
    Crec que tots estarem d'acord en què als polítics se'ls ha girat el cervell completament. Fa pena.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Del tot d'acord Marion, i encara fa més pena que tractin de tontos a aquells que els han de votar i que això s'hagi convertit en normal.

      Elimina
  3. Gracias ales persones Grans Jubilades els avis i avias , que fam de Canguros dels seus Nietos i nietas . Mentres els seus fills treballan es una gran ajuda he sense avis molts joves hu tenen molt dificil poguer treballar i cuidar dels fills . Una Dona gran de la tercera edat esta estupenda amb moltes ganes de cardar si te bona salut he

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant! Vellesa no és pas sinònim de senectut. Gràcies per comentar!

      Elimina
  4. Cuan parlem de persones grans pensen amb les que viuen un les cuiden he bé , pero no pensen que tenin moltes persones grans que viuen soles . Que amb les retallades se les podra ajudar molt menys més soles estaran . Penseu en una pobre Viuda gran jubilada amb una miserable pension he i sola com a de patir he . Penseu en dones Grans i asobre maltractades insultades he que tambe les maltracten ho violem al carrer Vui recordar a les MOLTES DONES Que mai podran arribar ala JUBILACIÓ Su pareja ho home las ba matar despres de maltractar-les . UN PETIT RECORD PER TOTES ELLES Les dones quels governs politics no fam res per protejirles defensar--les .SENSE DONES NO Podria aver vida elles son la VIDA Son les que porten la nova vida al món CLAR La pregunta seria si saben lo que fam ? .. ha ha portar una criatura avui es portar-la a patir segur he . Josep Pages i Canaleta ( Cardedeu )

    ResponElimina