dijous, 13 de febrer del 2014

Quin tip de riure



M’he assabentat que alguns diaris anglesos incorporen els signes (?) o (!) als seus articles d'opinió per avisar als lectors que no se'ls han de prendre al peu de la lletra. No vull qüestionar la utilitat de l'estratègia, tots sabem que la ironia massa subtil pot portar a males interpretacions, però no sé si autors com Tom Sharpe, Pere Calders, Mark Twain i molts d'altres pensarien de la mateixa manera.
A la vida no literària succeeix més o menys igual. Quantes vegades, sobretot per manca de informació contextual, se'ns escapa que el company de feina o l'amic no ens està dient això sinó allò, li responem això i ens quedem tant amples?
En canvi amb el sarcasme, tot i que són cosins germans, ja cal que anem amb peus de plom. El sarcasme no és cap joc d'intel·ligència sinó una tàctica que utilitzen els covards per ferir o burlar-se públicament d'una persona sense que els demés se n’adonin que estan presenciant una conducta reprovable o, encara pitjor, fent-los-en còmplices perquè, com que és més cruel, sanguinolent i matusser que la ironia, és més fàcil d'identificar i no s’hi val fer-se el longuis, malgrat qui calla no sempre hi consent. 
Mentre que l'ironia és una demostració d'enginy, el sarcasme és tirar la pedra (apuntant on fa més mal) i amagar la mà. 

34 comentaris:

  1. "Contra el fanatisme, la ironia" escrivia Xènius fa gairebé 100 anys. I Josep Fortuny en una cançó de Dharma ho acabà de reblar:
    "Contra la rutina, la poesia
    Contra el realisme, la utopia"
    Encara que ens en vulguin prevenir, la ironia arriba sense avisar.
    Fita

    ResponElimina
    Respostes
    1. No sé si hi ha una manera millor de dir-ho en català però la ironia és una arma de doble tall

      Elimina
  2. La ironia és enginy, segur que sí, i moltes vegades molt divertida, encara que jo penso que sovint es fa un ús excessiu de la ironia, però això ja és cosa meva. Deu ser que no hi tinc gaire tendència. El sarcasme és fatal...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo tampoc no hi tinc gaire tendència, encara que de vegades és divirtidíssima

      Elimina
  3. el sarcasme vindria a ser una ironia agredolça.

    M'acuseu de sarcàstic.¿I per que no ho hauria de ser?. Si amb prou feines arribe a tolerar-me a mi mateix! - JOAN FUSTER.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No sé si riure's d'un mateix podria considerar-se sarcasme... jo trobo que el sarcasme més aviat s'utilitza per riure's dels demés

      Elimina
  4. És que el sarcasme per escrit costa de mostrar, per això normalment s'ha de marcar. Es pot fer amb cometes o amb majúscules també. Tot i així, com molt bé dius, grans autors el feien servir literàriament i no el marcaven pas, es donava per entès que el lector el sabria desxifrar. M'agrada l'etimologia de la paraula que significa alguna cosa com "mossegar als llavis".

    ResponElimina
    Respostes
    1. Suposo que si l'escriptura vol ser literària hauria de prescindir d'aquestes crosses però si només vol ser comunicativa, com a la premsa, es poden utilitzar.

      Elimina
  5. Anava a dir més o menys el que ha comentat F. Puigcarbó i que reforça la cita de Fuster: el sarcasme és també una demostració d'enginy bastant necessària. El que trobo cruel és la burla grollera, gratuïta i poc elaborada, destinada només a ferir.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No sé, Sícoris, per mi el sarcasme és més a prop de la burla que de la ironia

      Elimina
  6. Ja ho diuen, que mig món es fot de l'altre mig.....i el millor que es pot fer és fer-ho amb seny i respecte.

    ResponElimina
  7. A vegades, la linia que separa ironia i sarcasme pot arribar a ser molt petita.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens raó, per mi la diferència rau en l'objectiu: l'irònia pretén criticar alguna cosa fent riure i el sarcasme busca la burla fàcil per ferir

      Elimina
  8. Mai he tingut clara la frontera entre sarcasme i ironia. Si bé el sarcasme ja sabem que té punts negatius, diria que la ironia no és només enginy i que s'ha de prendre en el millor sentit. Crec que un punt irònic també serveix per deixar en evidència algú, potser encara de manera més subtil que amb el sarcasme.

    ResponElimina
  9. És dificil no caure en una, o altre, cosa.
    Ni que si hem d'anar amb compte i fer el menys mal possible.

    ResponElimina
    Respostes
    1. De vegades podem preveure-ho pensant abans de parlar, però no sempre és fàcil

      Elimina
  10. Quina mala opinió que tens del pobre sarcasme, amb lo que a mi m'agrada! Si tan sols era una ironia mordaç de no res...

    ResponElimina
  11. Muy buena reflexión, Loreto, yo agregaría el 'cinismo', pues también tiene una diferencia con el sarcasmo y la ironía.
    Debo reconocer que uso bastante estas figuras en lo que escribo, pero jamás para ofender a alguien, en todo caso me burlo de mí mismo.
    Una abraçada.
    HD

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tu rai, Humberto, tens tanta habilitat escrivint que no necessites cap signe indicatiu de la intenció. Petonets

      Elimina
  12. jo , em diuen, que sovint parlo irònicament....el sarcasme és ben cert és una arma verbal cruel

    ResponElimina
  13. Diuen que la ironia, és l'humor de les persones intel·ligents...Penso que sense abusar-ne, és una bona cosa.
    El sarcasme, el trobo de molt mal gust, és com una bufetada al mig de la cara i pot fer molt de mal. Encara que els separi una línia fineta, penso que el que utilitza una o l'altre, ho sap perfectament...
    Petonets i bon cap de setmana.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Del tot d'acord, M. Roser. Una abraçada i bon cap de setmana

      Elimina
  14. La ironia també pot ferir. I tant!
    Més intel·ligent, més elegant que el matusser sarcasme, però també fa mal.

    ResponElimina
  15. Trobo que el llindar entre un i altre és difícil, el sarcasme el trobo de mal to i cínic, però hi ha ironies amb intencions dubtoses. Valoro la gràcia de les ironies, jo no en tinc pas, ara sóc de riure fàcil, diuen.
    Bon cap de setmana!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Potser és la gràcia de la ironia, que la intenció és dubtosa i no saps com te l'has de prendre. És molt fàcil travessar la línia vermella. Bon cap de setmana

      Elimina
  16. Joseph Brodsky (Leningrad, 1940-Nova York, 1996) deia amb sarcasme però no sense raó que al seu país et podien matar per escriure poesia. Això de la poesia deu anar per segons a quin lloc, oi?

    (Loreto, aquí et deixo la contestació del teu comentari al meu bloc, sobre el post del Morancos. Ho faig perquè han passat molts dies
    Tant de bo que és compleixi el que desitges molt aviat!!
    A mi el que em molesta és que van passant els anys i encara no saben sortir de l'Espanya "del Don Pelayo, El Cid, i els Reis Catòlics" No veus com cada dia fan autèntiques barbaritats amb la supèrbia dels dictadors. Quanta raó tenia Machado quan parla de les dues Espanyes. No aprenen res.
    [Sento molt la tardança a contestar, m'agradaria poder fer-ho molt més ràpid però hi ha molts dies que no m'apropo pel bloc, ho sento molt, Loreto]).
    Moltes gràcies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bé, el govern soviètic va arrestar-lo per escampar estats d'ànim decadents, la seva raó tenia :)
      Si Espanya arriba a canviar espero assabentar-me'n per les notícies internacionals.
      Una abraçada

      Elimina
  17. Arribem a entomar tants sarcasmes polítics que o la pell se'ns reforça o ens tanquen a Pere Mata. Per cert, han descobert un peix mutant al port de Massachussets, que s'ha adaptat a viure amb la gran contaminació. Nosaltres igual, doncs.

    ResponElimina
  18. Els ironistes són bons en el fons. I ens fan més bons.
    Els sarcàstics serien uns carcants.

    ResponElimina