diumenge, 21 d’octubre del 2012

Una definició de cultura (ara que està en perill d'extinció)


La cultura s’ha definit de moltes maneres diferents al llarg de la historia. De fet, avui dia encara no hem arribat a cap consens ja que el concepte de cultura  constitueix un dels grans temes clàssics de la filosofia pendents de resoldre.

E.B Tylor, el primer teòric que va formular-ne una definició des del punt de vista exclusivament antropològic, la va concebre com a un tot complex (art, moral, idees…) adquirit per l’home com a membre d’una societat. Des de llavors, però, ha plogut molt   i totes les definicions que han anat sorgint no fan res més que obrir nous interrogants que ens allunyen de qualsevol definició “total”.

Segons la UNESCO la cultura és un estil de vida compartit per tots els membres d’una mateixa comunitat: els nostres gustos, les nostres afeccions, la nostra manera de vestir, de divertir-nos... Només hem de mirar al nostre voltant per adonar-nos que les persones que tenim a prop s’assemblen molt a nosaltres mateixos. És evident, doncs, que existeix un tipus de cultura comuna delimitada per l’entorn i el sistema social on estem immersos i de la qual no ens podem escapar fàcilment.

Gràcies a la disponibilitat de temps lliure, però, cada societat ha anat desenvolupant un altre tipus d’activitats, que lluny d’arribar només a les classes privilegiades tal com passava durant l’anomenat Àntic Règim, avui dia estan disponibles per tothom, com per exemple la música, els museus, les discoteques, els jocs informàtics, el teatre, la literatura, l’esport, la cuina, la televisió, passejar etc.

I aquí és on volia arribar. Per mi totes aquestes activitats serveixen per ocupar el temps lliure però no totes són cultura precisament perquè la cultura busca alguna cosa més que entretenir.

Un producte cultural és aquell que satisfà la necessitat que les persones sentim d’expressar-nos emocionalment, ja sigui de manera passiva –com a espectadors- o activa –com a creadors-. La cultura, per tant, persegueix l’impacte estètic, expressiu, cognitiu, emocional o espiritual sobre un mateix o sobre els  altres. És tancar un llibre i plantejar-nos noves qüestions que abans ni ens havien passat pel cap; És observar un quadre i emocionar-se. És sortir del cinema i entaular una conversa interessant sobre la pel·lícula. I és, sobretot, que passin els dies i puguem reviure l’experiència amb la mateixa intensitat.

Allò important és l’impacte, sense aquest no hi ha cultura (almenys el tipus de cultura al qual em refereixo). Ja sé que em direu: cadascú s’impacta amb el què vol i pot. És clar que sí. La cultura és tant personal com les emocions i, per això, costa tant trobar una definició compartida. No podem negar, però, que hi ha obres que han aconseguit arribar a moltíssimes persones i, per més que passin els anys, continuaran fent-ho. Plantegem-nos els motius, Dubto que sigui per casualitat. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada