dimarts, 20 de novembre del 2012

Ja no som romàntics


A aquestes alçades, escriure encara és una activitat estranya. La gent continua creient que els escriptors naixem amb aquesta habilitat, que la inspiració es troba sota les pedres, que escriure significa només fer literatura o que només és escriptor qui s’hi dedica de manera professional. És pot dir “No, ho sento, no puc venir perquè haig d’anar al gimnàs” i tothom se’n fa càrrec. Però si anunciem que anem a casa a escriure ja podem preparar-nos per entomar una bateria sencera de preguntes.
Qui s’hi dedica sap que el fet d’escriure no amaga cap misteri: aprendre bé les tècniques de cada gènere (n’hi ha) i posar-les en pràctica, talment com fa el músic o el fuster.  Sense misteris, heroismes  ni mitificacions.
A Catalunya tenim conservatoris, instituts de teatre, escoles de belles arts... que ofereixen moltes garanties als alumnes. Pel que fa a escoles d’escriptura, en canvi, solament trobem iniciatives privades –com l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès o els tallers que ofereixen els centres cívics- que, si bé no qüestiono la  seva qualitat, acostumen a tenir poc reconeixement i uns preus prohibitius. Tot i així s'hi inscriuen molts alumnes cada any, fet que evidencia que la necessitat és ben real.
Penso que llegir i escriure hauria de ser una activitat normal en la vida de les persones i que cal  arraconar d’una vegada per totes els  tòpics romàntics del segle XIX.  Incloure les escoles d’escriptura dins l’ensenyament  reglat és un pas fonamental per aconseguir-ho, tal com ja s’està fent a Alemanya i Escandinàvia.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada