dimarts, 14 d’agost del 2012

No sóc emprenedora. I què?

L’any 1999 la London Business School va engegar un estudi anomenat Global Entrepreneurship Monitor (GEM) que tenia com a objectiu obtenir dades referents a l’activitat dels emprenedors i emprenedores d’arreu del món. Espanya va adherir-s’hi l’any 2000 i, l’any 2003, va inaugurar-se el GEM- Catalunya. 

Així, segons les dades de l’any 2011, el perfil de l’emprenedor català és un home, d’entre 25 i 34 anys, que disposa d’estudis universitaris i amb un nivell de renda d’entre 20.001 i 40.000 euros anuals (l’any 2010 el 29,1% disposava d’uns ingressos superiors als 40.000 euros anuals, xifra molt superior a la de la població general).  
D’altra banda,  la Generalitat de Catalunya disposa del programa “Inicia”, mitjançant el qual ofereix un munt d’informació contrastada  sobre com iniciar un projecte d’emprenedoria, des de les passes a seguir per engegar-lo fins a com obtenir finançament i assessorament.  
Pel que fa  a les qualitats que ha de tenir l’emprenedor o emprenedora, a més a més de coincidir amb les dades del GEM,  el programa especifica que ha de ser una persona amb autoestima elevada, adaptable, amb esperit de sacrifici, ambiciosa, capaç d’assumir riscos, competitiva, amb un bon coneixement d’ella mateixa, curiosa, decidida, flexible, honesta, responsable, optimista, persistent, proactiva, amb visió de futur ...
Referent a les habilitats personals afegeix que la persona ha de disposar d’aptituds negociadores i de tècniques de comunicació persuasives, ha de ser capaç de generar xarxes de recolzament, ha de conèixer diferents idiomes, ha de tenir capacitat per gestionar i organitzar, ha de saber desenvolupar i conduir un equip de treball, ha de disposar d’habilitats per analitzar la realitat interna de l’empresa, ha de conèixer bé els nous recursos tecnològics... entre moltes altres.
I, en el cas que a alguna persona encara li sembli poc, afegiria que el futur emprenedor o emprenedora ha de tenir molta sort, pocs compromisos familiars i molta confiança en ell mateix.
Coneixeu a alguna persona així? Si teniu la sort de conèixer-la aprofiteu per aprendre d’ella ja que no hi ha dubte que constitueix un gran tresor a preservar. Això sí, pregunteu-li quines vitamines pren que jo també les vull.  
Certament els emprenedors tenen el potencial de generar llocs de treball i riquesa econòmica i se’ls ha de donar la importància que es mereixen. Ara bé, no podem acceptar que alguns partits polítics, bancs i empresaris els deleguin a ells sols la responsabilitat de treure el país de l’estancament econòmic actual mentre els altres ciutadans, que també tenen habilitats interessants i útils malgrat no siguin emprenedors, no troben feina ni sota les pedres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada